skip to Main Content
Bel 077 - 398 28 34

Klachten tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap ondergaat je lichaam veel veranderingen. Iedereen kan te maken hebben met andere klachten of verschillende uitingen van zwangerschapsgerelateerde klachten. Een veel voorkomende klachten is bandenpijn. De baarmoeder is opgehangen aan banden die vastzitten aan het bekken. Bij de groei van de baarmoeder wordt er aan de banden getrokken en dat veroorzaakt een stekend gevoel in de onderbuik, richting de liezen en schede. Zodra de baarmoeder gewend raakt aan de nieuwe situatie gaan de klachten vaak weer over.
Je houding aanpassen kan soms nodig zijn om de veranderingen van je lichaam op te vangen. Maar soms kunnen deze aanpassingen ook voor klachten zorgen. Zowel tijdens als na de zwangerschap. Met verschillende tips op het gebied van houding en oefeningen kun je al veel geholpen zijn om je zwangerschap met zo min mogelijk klachten door te komen.

Klachten na zwangerschap

Na je zwangerschap zal je lichaam nog een herstelperiode ondergaan. Wij voorkomen liever dan genezen. Vandaar onze invulling binnen de Zwangerfit. Geschikt voor zowel tijdens als na de zwangerschap. Een goede opbouw na de zwangerschap kan erg belangrijk zijn in het voorkomen van klachten. Soms komt het hervatten van werken sneller dan gedacht. Er zowel mentaal als fysiek klaar voor zijn zou toch een geweldig gevoel zijn?!
Mocht je uiteindelijk toch klachten na je zwangerschap hebben gekregen of gehouden, dan helpen we je graag deze klachten weer snel te verminderen. Veel voorkomende klachten zijn rug/bekkenklachten en bekkenbodemklachten met bijvoorbeeld urineverlies als gevolg.

Behandeling bij borstontsteking

Een borstontsteking (mastitis) is een ontsteking van een melkkliertje in de borst. Borstontsteking komt vooral voor bij vrouwen die borstvoeding geven, maar het kan ook ontstaan bij niet zogende vrouwen. De borst bestaat uit vetweefsel met daarin melkklieren, met melkkanaaltjes die naar de tepel lopen. Als zo’n melkkanaaltje ontstoken raakt, ontstaat een borstontsteking.

Ontstaan van een borstontsteking

Een borstontsteking begint vaak met een verstopt melkkanaaltje. Het melkkanaaltje en de melkklieren achter de verstopping raken overvol. De druk binnenin de borst wordt steeds hoger doordat er steeds meer melk niet weg kan. Dit zorgt voor problemen, het weefsel raakt geïrriteerd.
De oorzaak kan zijn:
• verkeerd of te weinig aanleggen
• niet goed leegdrinken van de borst
Hierbij kan een (bacteriële) infectie ontstaan die meestal ontstaat via een huidbeschadiging van de borst, zoals tepelkloven.
Ook bij vrouwen die geen borstvoeding geven kan ook borstontsteking voorkomen. Dit kan te maken hebben met huidproblemen van de borst, een eerdere operatie of afwijkingen aan de melkklieren. Een zeldzame oorzaak van borstontsteking bij vrouwen die geen borstvoeding geven, kan borstkanker zijn. Er zal dan op korte termijn worden onderzocht of hier sprake van is.

Symptomen

• Lokale pijnlijke plek in de borst, kan ook rood zijn en gezwollen.
• Verhoging, koorts.
• Griepachtige verschijnselen zoals koude rillingen en spierpijn.
Wat te doen bij een (dreigende) borstontsteking?
De reguliere behandeling bij verschijnselen van borstontsteking is o.a. het voorschrijven van antibiotica. Antibiotica verstoort de darmflora waardoor er gemakkelijk een schimmelinfectie kan optreden. De schimmelinfectie kan vervolgens spruw veroorzaken bij moeder en kind. Ook komt dit medicijn bij uw kindje terecht via de moedermelk.

Behandeling

Ultrageluid heeft geen bijwerkingen. De behandeling met ultrageluid bestaat uit twee sessies, daags na elkaar en wordt gegeven door een fysiotherapeut. Iedere behandelplek wordt 5 minuten behandeld en het is pijnloos. Meestal is het effect na de eerste behandeling al voel- en zichtbaar. Wanneer na twee behandelingen nog geen effect is opgetreden wordt de behandeling gestaakt. Direct na de behandeling moet u uw kind voeden en/of na kolven. De behandeling wordt door de zorgverzekeraar vergoed indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie.
Ook bij verstopte melkkanaaltjes kan ultrageluid helpen. In tegenstelling tot een borstontsteking, gaat een verstopt melkkanaaltje meestal niet gepaard met koorts. De meeste verstopte kanaaltjes zijn binnen 48 uur weer vrij. Als een verstopt melkkanaaltje niet binnen de 48 uur vrij is dan helpt ultrageluidtherapie vaak om te voorkomen dat het een borstontsteking wordt.
Wanneer u regelmatig problemen ondervindt met het geven van borstvoeding of (dreigende) borstontsteking is het aan te bevelen om hiervoor deskundige hulp in te schakelen van een lactatiekundige of verloskundige. Zij kunnen samen met u bekijken wat voor een achterliggend probleem hier aan ten grondslag ligt.

Vraag jij je af of wij iets kunnen betekenen voor jouw klachten? Vraag het ons!

Onze osteopaat Danique kan je mogelijk ook helpen bij klachten tijdens en na de zwangerschap. Zowel voor jou als je baby zijn er voldoende behandelmogelijkheden voor verschillende vraagstellingen. Kijk op de osteopathie pagina voor meer informatie.

Onze specialisten

Anderen over ons

1 jaar lang heb ik gerevalideerd in America na een totale knieprothese. Hierbij is de therapie aan huis gestart, waarna ik op de praktijk, zowel individuele therapie als groepstherapie heb gehad. Het herstel ging soms erg snel en soms duurde het langer.

Ik ben nu alweer enkele maanden volledig aan het werk en zelfs op vakantie heb ik en gigantische kloof bewandeld, dat was echt een overwinning!

Als ik nu terugkijk ben ik blij dat ik een goede gemotiveerde therapeute naast me had staan die me, als het niet lekker ging met me meedacht om toch door te kunnen gaan.

Ine vd Munckhof

ik wil jullie allemaal op de Westsingel  bedanken voor de goede begeleiding die ik daar heb gehad.

Ik heb een afscheuring van de spier boven het linkerknie gehad en na de operatie bij jullie gekomen.

De doctoren hadden mij gezegd dat het een lange weg te gaan was. 28 februari was het gebeurd en kon dit jaar daar vooruit trekken.

Nou is het eind september en ik kan eigenlijk weer alles. Met heel veel goede begeleiding is het allemaal veel korter geworden als de bedoeling was. Heeeeel veel dank hiervoor, en ik hoop jullie nooit meer te zien (in deze hoedanigheid).

Nico de Boer

In verband met aanhoudende nekklachten ben ik gedurende enkele maanden behandeld door fysio- en manueel therapeut Marieke Aerts. Mijn klachten bestonden uit pijn in nek, schouders en rug, verminderde mobiliteit en hoofdpijn. Marieke was in staat om zeer gericht zelf te voelen waar de spanning zich het meest opgehoopt had om vervolgens daaraan te gaan werken. Iedere behandeling begon met het door haar te ontdekken en bekijken van probleemplekken, een methode waardoor ik zelf vaak niet eens hoefde aan te geven waar mijn last zat; Die kwamen naadloos overeen met haar diagnose.
De behandelingen zelf waren altijd ontspannen alhoewel het niet altijd pijnloos was. Het is duidelijk dat ze tracht om letterlijk beweging te krijgen in de probleemzones om ze vrij te maken en dat gaat helaas niet altijd zonder last. Mijn grenzen daarin werden echter nooit overschreden, communicatie was perfect.
Om een aanhoudende spanningszone aan te kunnen pakken heb ik tevens een dry needling sessie van Marieke gekregen. Een methode waarin kleine naalden werden ingebracht op spanningspunten die voor een korte ontlading zorgen. Ik heb hier zeer veel baat bij gehad! De eerste dagen voelde ik een bijna letterlijke zwaarte op mijn schouders maar al snel voelde ik een bevrijdende vooruitgang. Hierna waren voor mij de klachten al snel gereduceerd tot een hele acceptabele situatie.
De behandelingen van Marieke zijn doeltreffend. Er is een duidelijk verschil merkbaar met een reguliere (sport-)massage, er wordt een duidelijke diagnose gesteld, vervolgens een behandelplan en dat eigenlijk iedere behandeling opnieuw.

Wij werken samen met

Wij werken samen met

Openingstijden

Maandag 07:30 - 21:00
Dinsdag 07:10 - 21:00
Woensdag 06:30 - 21:00
Donderdag 06:30 - 21:00
Vrijdag 06:30 - 19:00
Zaterdag 09:00 - 11:00 (fitness)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Website door Next Fysio

Openingstijden

Maandag 06:30 - 21:00
Dinsdag 06:30 - 21:00
Woensdag 06:30 - 21:00
Donderdag 06:30 - 21:00
Vrijdag 06:30 - 19:00
Zaterdag 09:00 - 11:00 (fitness)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!