skip to Main Content
Bel 077 - 398 28 34

Maag en darmklachten

Vaak accepteren we het gewoon: brandend maagzuur, buikpijn, krampen, obstipatie, diarree, winderigheid. ‘Dat is toch normaal?’, hoor ik dagelijks in de praktijk.
Als osteopaat ga ik op zoek naar de reden waarom deze organen een (pijn)signaal geven.

Maagklachten

Mensen met maagklachten geven vaak aan last te hebben van zuurbranden, oprispingen, boertjes. Andere merken dat het eten moeilijker zakt of ervaren een zwaar gevoel in de maagregio.

Oorzaken hiervan kunnen zijn: een middenrifhernia (hierbij stulpt de maag deels uit in de slokdarm waardoor de maaginhoud (deels) terugstroomd in de slokdarm), een maagzweer of een onvoldoende sluiting van de maagingang bijvoorbeeld.

Belangrijk is dat de maag beweeglijk is en dus meebeweegt op het moment dat wij bewegen of voedsel verteren. Verklevingen rond de maag (bijvoorbeeld aan het middenrif, de lever, de twaalfvingerige darm), kunnen deze beweeglijkheid verstoren en er zo voor zorgen dat de maagingang open blijft staan. Hierdoor is er een grotere kans op terugvloei van maagzuur in de slokdarm.
Daarnaast zorgt een verkleving aan de onderzijde van de maag voor een continue tractie op de maagwand. Door deze rek denkt de maag continu dat er voedsel in zit, en gaat hierdoor meer maagzuur aanmaken om het ‘gemeende aanwezige voedsel’ te verteren/de bacteriën te doden. Goed bedoeld, maar een totaal verkeerde reactie die zo dus leidt tot een toename van maagzuurbranden.

De maag communiceert daarnaast via onze 10e hersenzenuw (de Nervus Vagus), deze heeft een belangrijke link met onze nekwervels. Zo kan een maagprobleem zorgen voor aanhoudende hoofdpijn, schouderklachten en bovenrugklachten.

Darmklachten

Obstipatie, diarree, darmkrampen, winderigheid; veel gehoorde klachten waarvan veel mensen denken dat deze normaal zijn. Vaak zijn er meerdere bezoeken aan de arts geweest en volgt de diagnose: prikkelbaardarmsyndroom, waarmee je vervolgens maar moet leren leven.

Ook bij darmklachten ga ik als osteopaat op zoek naar de ‘oorzaak’ van de klacht:

1. Hoe goed beweegt de darm?
Als bijvoorbeeld het laatste deel van de dikke darm verkleeft zit met zijn buurorgaan of de bekkenspier die eronder ligt, zien we vaak obstipatie ontstaan. De ontlasting komt niet goed door, gaat verharden en wordt tevens een fijne plek voor bacterieën om ‘toe te slaan’.
Als osteopaat zal ik de doorbloeding en de aansturing van de darm (die ook van nek en onderrug komt) optimaliseren zodat ook de functie optimaal wordt.

2. Is er een link met voeding?
Zijn er intolleranties, allergieën, producten die de darm lastig ‘verwerkt’ krijgt? Hierdoor zien we vaak laaggradige ontstekingen onstaan die het lichaam negatief kunnen beïnvloeden en die tevens voor verklevingen van de darm zorgen.

3. Is er een periode geweest van langdurige antibiotica of ander medicatie gebruik?
Deze verstoren de darmflora waardoor de kans op verklevingen en verminderde immuniteit toeneemt. Belangrijk is dat we dan samen gaan kijken hoe we deze darmflora weer in evenwicht kunnen krijgen en zal er tevens op de beweeglijkheid (verklevingen) gewerkt worden.

Tot slot hebben darmen een belangrijke link met je bekken en onderrug. Zo houden darmproblemen vaak onderrugklachten in stand. Tevens loopt een van de grootste en belangrijkste bloedvaten en van je benen, onder de darm door. Zo kan een niet goed bewegende darm voor krampen of andere prikkelingen in het been zorgen.

Kortom: de darmen zijn heel belangrijk. Een groot deel van ons immuunsysteem bevindt zich in de darmen! Vandaar dat de huidige onderzoeken steeds meer het belang van de darmen tonen bij auto-immuunziekten als Reumatoïde Artritis etc.
Ook toont literatuur dat er belangrijke linken bestaan tussen de hersenen en de darmen: depressies, angsten, hoofdpijn worden steeds meer gelinkt aan darmproblemen.
Zorg er dus goed voor!

We kunnen je helpen met de volgende specialismen

Onze specialisten

Fysiotherapeute Portret Foto
Danique van Aken
Corine Van Stipdonk Fysiotherapeute
Corine van Stipdonk