skip to Main Content
Bel 077 - 398 28 34

Kanker zet je leven op z’n kop! Kanker wordt steeds meer een chronische ziekte, daar de mogelijkheden voor behandeling voortdurend groeien. Hierdoor krijgen steeds meer mensen te maken met de fysieke, psychische en sociale gevolgen van kanker.

Is dit iets voor mij?

Denk bijvoorbeeld aan lichamelijke problemen ten gevolge van operaties, aan schade aan het bewegingsapparaat, hart en longen ten gevolge van bestraling en/of chemotherapie en aan huidverklevingen, littekens en lymfoedeem. Er zijn echter ook algemene klachten, zoals pijn, moeheid, problemen met het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden, een veranderd lichaamsbeeld of verminderde belastbaarheid. Deze algemene klachten hebben vaak een lichamelijke en geestelijke component, die elkaar beïnvloeden.

Ergotherapie en kanker

Het is goed om te weten dat ook onze ergotherapeut in alle stadia van oncologie deel kan uitmaken van de zorg. Dus zowel in het curatieve stadium, in de periode van herstel, in de palliatieve fase en het terminale stadium. In bepaalde situaties zijn concrete oplossingen mogelijk, op andere momenten gaat het vooral om het draaglijker maken van de ziekte.

De ergotherapeut focust zich op de aanpak van lichamelijke, cognitieve én emotionele effecten (van de behandeling) van kanker waar jij veel hinder van ondervindt. Dit gebeurt in de vorm van behandeling, coaching, voorlichting, adviezen en altijd een luisterend oor.

Fysiotherapie en kanker

Onze fysiotherapeuten kunnen je op verschillende punten begeleiden. Tijdens of na het behandeltraject kan er sprake zijn van oedeem. Oedeemtherapie kan dan een welkome behandeling zijn om de klachten die hieruit kunnen voortkomen te beïnvloeden.

Je zo fit mogelijk voelen tijdens en na je behandeltraject kan veel betekenen. Zowel fysiek als mentaal. Weer lekker in je vel zitten zorgt voor een positieve invloed op je herstel. Hoewel we je zo goed mogelijk willen laten voelen, kan het ook voorkomen dat dit niet het geval is. Een mentale coach kan hierbij een positieve rol spelen. Stress, spanning, zorgen zijn allemaal emoties die kunnen ontstaan tijdens dit traject. Een combinatie met psychosomatische therapie kan je revalidatie compleet maken.

Teamwork

Oftewel, wij beschikken over een team bij de aanpak bij klachten rondom kanker. Aandacht, tijd en kennis zijn kernwoorden om jou hierbij te helpen. Uit onderzoek is gebleken dat een trainingsprogramma veel voordelen heeft voor jouw herstel. Krachttraining heeft een positieve invloed op de doorbloeding en stimulatie van botaanmaak. Conditietraining laat je activiteiten langer volhouden, maar geven je ook een goed gevoel door endorfines, een lichaamseigenstof die vrijkomt bij bewegen. Endorfines verminderen pijn, geven energie en geven vertrouwen. Middels kennis, aandacht en tijd hopen we je prettig te kunnen begeleiden tijdens je herstelperiode.

Samen met je behandeld therapeut wordt er gekeken welke specialisten jouw revalidatie compleet maken.

We kunnen je helpen met de volgende specialismen.

Onze specialisten