skip to Main Content
Bel 077 - 398 28 34

De psychosomatische fysiotherapeut, heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van klachten die met spanning of stress te maken hebben en met onbegrepen lichamelijke klachten.

Dit worden ook wel psychosomatische klachten genoemd.

De oorzaak kan van lichamelijke en/of geestelijke aard zijn. Het zijn klachten die mogelijk verband houden met een verstoring in de balans tussen lichamelijke en psychische belasting, in relatie tot de omgeving.

De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is aanvankelijk niet onduidelijk. De lichamelijke signalen worden dikwijls eerst genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Medisch onderzoek levert niet veel op. Een duidelijk medische diagnose is vaak niet te stellen wat jou een gevoel van onbegrip kan geven.

Stress, spanning en zorgen

De klachten kunnen verband houden met bepaalde levensomstandigheden zoals: hoog ervaren werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, verlies van dierbaren of ernstige ziekteprocessen.
Indien deze omstandigheden langere tijd aanhouden kunnen ze jouw evenwicht verstoren. Hierdoor neemt je weerstand zowel fysiek als mentaal af en kunnen psychosomatische klachten ontstaan.
Bij stress en hyperventilatie ontstaat er meer spanning in de spieren. Ons middenrif is een grote spier die de borstholte en buikholte van elkaar scheid. Tijdens de ademhaling beweegt ons middenrif. Als hier teveel spanning in zit kan dit klachten veroorzaken als bv ademhalingklachten en moeite met ontspannen.

Psychosomatische klachten uiten zich in:
Lichamelijke klachten zoals:

 • Extreme vermoeidheid.
 • Zich niet kunnen ontspannen.
 • Druk op de borst of hartkloppingen.
 • Onverklaarde spier- en gewrichtspijn.
 • Benauwdheid, moeite met ademhalen.
 • Hoofdpijn, nek-, rug- en bekkenklachten.
 • Onverklaarde maag, darm of buikklachten.

Psychische klachten zoals:

 • Slecht of teveel slapen.
 • Lusteloos zijn.
 • Angstig en onzeker zijn.
 • Moeite met concentratie.
 • Algeheel gevoel van onbehagen.
 • Somber zijn en veel piekeren.
 • Prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn.
 • Overmatig eten, alcohol-, roken- en medicijngebruik.
 • Niet meer kunnen genieten en ontspannen.
 • Geen zin in seks of dwangmatig met seks omgaan.
 • Kortom… je bent uit balans, en zit niet “lekker in je vel”

Corine begeleidt jou in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning.

Het doel van de therapie kan zijn:

∙ Inzicht krijgen in het ontstaan en de gevolgen van de klacht.
∙ Veranderen van de factoren die de klacht in stand houden.
∙ Toepassen van ontspanning.
∙ Verbeteren van ademhaling of adempatroon door  lichaamsbewustwording.
∙ Verhogen van je belastbaarheid.
∙ Aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen.
∙ Inzicht krijgen met betrekking tot ziektebeleving en dagelijks functioneren.
∙ Op een andere manier leren omgaan met de klachten.
∙ Vertrouwen krijgen in het lijfelijk functioneren, waardoor zelfvertrouwen en zelfbeeld positief beïnvloed wordt.
Corine werkt volgens het biopsycho-sociale model. Dat houdt in dat naast de lichamelijke klachten ook psychologische en sociale aspecten, bij de behandeling betrokken worden.

Het eerste gesprek is gericht op het vinden van de relatie tussen de lichamelijke klachten en de psychische gesteldheid. Afhankelijk van je eigen hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, worden de doelen bepaald en wordt samen met jou een therapieplan opgesteld

Onze specialisten

Anderen over ons

Klacht snel opgelost. Op tijd gekomen bij klacht. Zeer tevreden, voor de zoveelste keer.

Bert van Seuren (57)

In verband met aanhoudende nekklachten ben ik gedurende enkele maanden behandeld door fysio- en manueel therapeut Marieke Aerts. Mijn klachten bestonden uit pijn in nek, schouders en rug, verminderde mobiliteit en hoofdpijn. Marieke was in staat om zeer gericht zelf te voelen waar de spanning zich het meest opgehoopt had om vervolgens daaraan te gaan werken. Iedere behandeling begon met het door haar te ontdekken en bekijken van probleemplekken, een methode waardoor ik zelf vaak niet eens hoefde aan te geven waar mijn last zat; Die kwamen naadloos overeen met haar diagnose.
De behandelingen zelf waren altijd ontspannen alhoewel het niet altijd pijnloos was. Het is duidelijk dat ze tracht om letterlijk beweging te krijgen in de probleemzones om ze vrij te maken en dat gaat helaas niet altijd zonder last. Mijn grenzen daarin werden echter nooit overschreden, communicatie was perfect.
Om een aanhoudende spanningszone aan te kunnen pakken heb ik tevens een dry needling sessie van Marieke gekregen. Een methode waarin kleine naalden werden ingebracht op spanningspunten die voor een korte ontlading zorgen. Ik heb hier zeer veel baat bij gehad! De eerste dagen voelde ik een bijna letterlijke zwaarte op mijn schouders maar al snel voelde ik een bevrijdende vooruitgang. Hierna waren voor mij de klachten al snel gereduceerd tot een hele acceptabele situatie.
De behandelingen van Marieke zijn doeltreffend. Er is een duidelijk verschil merkbaar met een reguliere (sport-)massage, er wordt een duidelijke diagnose gesteld, vervolgens een behandelplan en dat eigenlijk iedere behandeling opnieuw.

Heel goed geholpen. Als je iets niet wilt doen, hoeft dat ook niet. Heel vriendelijk en correct.

Annie Litjens (65)

Wij werken samen met

Wij werken samen met

Openingstijden

Maandag 07:30 - 21:00
Dinsdag 07:10 - 21:00
Woensdag 06:30 - 21:00
Donderdag 06:30 - 21:00
Vrijdag 06:30 - 19:00
Zaterdag 09:00 - 11:00 (fitness)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Website door Next Fysio

Openingstijden

Maandag 06:30 - 21:00
Dinsdag 06:30 - 21:00
Woensdag 06:30 - 21:00
Donderdag 06:30 - 21:00
Vrijdag 06:30 - 19:00
Zaterdag 09:00 - 11:00 (fitness)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!