skip to Main Content
Bel 077 - 398 28 34

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht (zwelling) in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer in het lymfesysteem. Veelal wordt dit gezien in de armen en benen, maar het kan overal in het lichaam voorkomen.  Belangrijkste verschijnselen zijn: een strak, zwaar, slapend of tintelend gevoel en zwelling. Soms uit het zich ook in pijn, gewrichtsklachten, ontstekingen van de huid of wondroos (erysipelas), verhardingen van de huid of zelfs functieverlies van de ledematen.

Hoe wordt oedeem behandeld?

Oedeem is een aandoening die goed te behandelen is door fysiotherapeuten die zich hierin gespecialiseerd hebben. Wij behandelen onder andere mensen met:

 • lymfoedeem (na oncologische ingrepen, chemotherapie of bestraling)
 • veneus oedeem (als gevolg van trombose of operatie van bloedvaten)
 • traumatisch oedeem (na een ongeval)
 • oedeem na operaties (bijvoorbeeld na plaatsing heup- of knieprothese)

De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

 • Manuele lymfedrainage
  Een specifieke, rustige en zachte massagetechniek om de transportcapaciteit van het lymfesysteem te verhogen, zodat lymfevocht naar die plaatsen gebracht kan worden waar het vocht wel afgevoerd kan worden.
 • Compressietherapie
  Door middel van het aanleggen van bandages wordt het uittreden van vocht tegengegaan en de lymfeafvoer ondersteund. Op deze manier kan een afname in omvang gerealiseerd worden.
 • Oefentherapie
  Voor het verbeteren van kracht, mobiliteit en conditie. Door een beter functionerende spierpomp wordt het lymfesysteem ondersteund bij de afvoer van vocht.
 • Lymfetaping
  Lymfetaping is een bijzondere vorm van medical taping. In bepaalde situaties kan van deze behandeltechniek gebruik worden gemaakt.

Het doel van de behandelingen is de gevolgen van oedeem te verminderen en te voorkomen dat het oedeem erger wordt. Met een combinatie van verschillende therapieën kan een oedeem fysiotherapeut werken aan functieherstel. Functieverlies en infectie willen we juist voorkomen. De meeste kans van slagen is om in het beginstadium te beginnen met behandelen. Vroegtijdige herkenning is daarom van groot belang!

Voor meer informatie over oedeemtherapie of manuele lymfedrainage, neem dan contact op met onze fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in oedeemtherapie.

Onze manuele-lymfedrainage en oedeemtherapie specialisten

Anderen over ons

Kundig, betrokken en altijd op tijd

Sandra Kallen (46)

1 jaar lang heb ik gerevalideerd in America na een totale knieprothese. Hierbij is de therapie aan huis gestart, waarna ik op de praktijk, zowel individuele therapie als groepstherapie heb gehad. Het herstel ging soms erg snel en soms duurde het langer.

Ik ben nu alweer enkele maanden volledig aan het werk en zelfs op vakantie heb ik en gigantische kloof bewandeld, dat was echt een overwinning!

Als ik nu terugkijk ben ik blij dat ik een goede gemotiveerde therapeute naast me had staan die me, als het niet lekker ging met me meedacht om toch door te kunnen gaan.

Ine vd Munckhof

In verband met aanhoudende nekklachten ben ik gedurende enkele maanden behandeld door fysio- en manueel therapeut Marieke Aerts. Mijn klachten bestonden uit pijn in nek, schouders en rug, verminderde mobiliteit en hoofdpijn. Marieke was in staat om zeer gericht zelf te voelen waar de spanning zich het meest opgehoopt had om vervolgens daaraan te gaan werken. Iedere behandeling begon met het door haar te ontdekken en bekijken van probleemplekken, een methode waardoor ik zelf vaak niet eens hoefde aan te geven waar mijn last zat; Die kwamen naadloos overeen met haar diagnose.
De behandelingen zelf waren altijd ontspannen alhoewel het niet altijd pijnloos was. Het is duidelijk dat ze tracht om letterlijk beweging te krijgen in de probleemzones om ze vrij te maken en dat gaat helaas niet altijd zonder last. Mijn grenzen daarin werden echter nooit overschreden, communicatie was perfect.
Om een aanhoudende spanningszone aan te kunnen pakken heb ik tevens een dry needling sessie van Marieke gekregen. Een methode waarin kleine naalden werden ingebracht op spanningspunten die voor een korte ontlading zorgen. Ik heb hier zeer veel baat bij gehad! De eerste dagen voelde ik een bijna letterlijke zwaarte op mijn schouders maar al snel voelde ik een bevrijdende vooruitgang. Hierna waren voor mij de klachten al snel gereduceerd tot een hele acceptabele situatie.
De behandelingen van Marieke zijn doeltreffend. Er is een duidelijk verschil merkbaar met een reguliere (sport-)massage, er wordt een duidelijke diagnose gesteld, vervolgens een behandelplan en dat eigenlijk iedere behandeling opnieuw.

Wij werken samen met

Wij werken samen met

Openingstijden

Maandag 07:30 - 21:00
Dinsdag 07:10 - 21:00
Woensdag 06:30 - 21:00
Donderdag 06:30 - 21:00
Vrijdag 06:30 - 19:00
Zaterdag 09:00 - 11:00 (fitness)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Website door Next Fysio

Openingstijden

Maandag 06:30 - 21:00
Dinsdag 06:30 - 21:00
Woensdag 06:30 - 21:00
Donderdag 06:30 - 21:00
Vrijdag 06:30 - 19:00
Zaterdag 09:00 - 11:00 (fitness)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!