skip to Main Content
Bel 077 - 398 28 34

Wat kan ergotherapie betekenen bij dementie?

Mensen met dementie merken vaak zelf ook dat alledaagse dingen moeilijker worden. Dingen die altijd goed gingen, zijn niet meer zo vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld afspraken worden vergeten, sleutels zijn altijd kwijt of zelf kleding uitkiezen om ’s morgens aan te trekken gaat niet meer goed. Dit is angstig en heel moeilijk om te beseffen, zowel voor de ouderen met dementie als de directe omgeving.

dementie fysio westsingel

De ergotherapeut kan iemand met dementie helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te functioneren. Hierbij kijkt de ergotherapeut naar strategieën die iemand nu gebruikt en deze worden dan toegepast bij andere taken. Bijvoorbeeld voor iemand die visueel is ingesteld kan het helpen om plaatjes op de keukenkastjes te plakken zodat het meteen duidelijk is wat er in het kastje zit. Voor iemand die hardop alle stappen benoemt als hij koffie zet, helpt het misschien om deze stappen duidelijk op een rij te zetten zodat er geen stap wordt overgeslagen. Zo is er voor iedereen een andere passende oplossing nodig. Jouw ergotherapeut kan hier goed in meedenken.

Daarnaast heeft de mantelzorger ook vaak vragen. Bijvoorbeeld ‘mijn man zit alleen maar de hele dag in zijn stoel, hoe kan ik hem actiever krijgen?’ of ‘Het val me zwaar om de hele dag voor mijn vrouw te zorgen. Ik heb geen tijd meer voor eigen hobby’s en sociale contacten’. De ergotherapeut kan hierin adviseren zodat de zorgtaken minder zwaar worden en je meer samen kunt genieten.

Hoe ziet het behandeltraject eruit

EDOMAH is een behandelmethode gericht op ouderen met dementie en hun mantelzorgers. Zowel de cliënt als de mantelzorger staan centraal in de behandeling. De behandeling begint eerst met een uitgebreid onderzoek. Er vindt een gesprek plaats met de mantelzorger waarbij hij/zij centraal staat. Hoe gaat het met hem/haar, hoe gaat de zorg voor de ouderen met dementie, heeft hij/zij voldoende “eigen tijd”, wat zijn zorgen waar hij/zij mee zit.
Er vindt ook een gesprek plaats met de ouderen met dementie. Dit gesprek gaat er vooral om hem/haar te leren kennen. Hoe zag zijn/haar leven er tot nu toe uit, hoe ziet zijn dag er nu uit, wat gaat goed, waar heeft hij/zij plezier in. Daarna volgt een observatie, hoe gaat het nu als de mantelzorger met de ouderen met dementie samen iets doet. Uit deze drie momenten volgt een doelengesprek waarin we vaststellen waar we aan gaan werken de komende tijd. Deze doelen komen uit de gesprekken en de observatie. Dit kunnen praktische dingen zijn zoals de sleutels die altijd kwijt raken, maar ook doelen gericht op de communicatie of benadering. Samen wordt besproken wat nou belangrijk is en waar de vragen liggen.

Heeft u nog vragen of wilt u vrijblijvend meer informatie, neem dan contact op.

Uw ergotherapeute

Anderen over ons

Klacht snel opgelost. Op tijd gekomen bij klacht. Zeer tevreden, voor de zoveelste keer.

Bert van Seuren (57)

Zeer prettig. Ik kon gelukkig snel langskomen voor mijn behandeling. Ik ben vooral blij dat ik een eerlijke en duidelijke behandeling heb gekregen. Als ik weer klachten krijg dan kom ik zeker terug.

Judith (19)

In verband met aanhoudende nekklachten ben ik gedurende enkele maanden behandeld door fysio- en manueel therapeut Marieke Aerts. Mijn klachten bestonden uit pijn in nek, schouders en rug, verminderde mobiliteit en hoofdpijn. Marieke was in staat om zeer gericht zelf te voelen waar de spanning zich het meest opgehoopt had om vervolgens daaraan te gaan werken. Iedere behandeling begon met het door haar te ontdekken en bekijken van probleemplekken, een methode waardoor ik zelf vaak niet eens hoefde aan te geven waar mijn last zat; Die kwamen naadloos overeen met haar diagnose.
De behandelingen zelf waren altijd ontspannen alhoewel het niet altijd pijnloos was. Het is duidelijk dat ze tracht om letterlijk beweging te krijgen in de probleemzones om ze vrij te maken en dat gaat helaas niet altijd zonder last. Mijn grenzen daarin werden echter nooit overschreden, communicatie was perfect.
Om een aanhoudende spanningszone aan te kunnen pakken heb ik tevens een dry needling sessie van Marieke gekregen. Een methode waarin kleine naalden werden ingebracht op spanningspunten die voor een korte ontlading zorgen. Ik heb hier zeer veel baat bij gehad! De eerste dagen voelde ik een bijna letterlijke zwaarte op mijn schouders maar al snel voelde ik een bevrijdende vooruitgang. Hierna waren voor mij de klachten al snel gereduceerd tot een hele acceptabele situatie.
De behandelingen van Marieke zijn doeltreffend. Er is een duidelijk verschil merkbaar met een reguliere (sport-)massage, er wordt een duidelijke diagnose gesteld, vervolgens een behandelplan en dat eigenlijk iedere behandeling opnieuw.

Wij werken samen met

Wij werken samen met

Openingstijden

Maandag 07:30 - 21:00
Dinsdag 07:10 - 21:00
Woensdag 06:30 - 21:00
Donderdag 06:30 - 21:00
Vrijdag 06:30 - 19:00
Zaterdag 09:00 - 11:00 (fitness)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Website door Next Fysio

Openingstijden

Maandag 06:30 - 21:00
Dinsdag 06:30 - 21:00
Woensdag 06:30 - 21:00
Donderdag 06:30 - 21:00
Vrijdag 06:30 - 19:00
Zaterdag 09:00 - 11:00 (fitness)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!