Oedeemtherapie en manuele lymfedrainage

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht (zwelling) in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer in het lymfesysteem. Veelal wordt dit gezien in de armen en benen, maar het kan overal in het lichaam voorkomen.  Belangrijkste verschijnselen zijn: zwelling, een strak, zwaar, slapend of tintelend gevoel. Soms ook pijn, gewrichtsklachten, ontstekingen van de huid of wondroos (erysipelas), verhardingen van de huid of zelfs functieverlies van de ledematen.

Oedeem is een aandoening die goed te behandelen is door fysiotherapeuten die zich hierin gespecialiseerd hebben. Zo behandelen wij onder andere mensen met:

Wilt u meer informatie?
Wij bellen u terug

 • lymfoedeem (na oncologische ingrepen, chemotherapie of bestraling)
 • veneus oedeem (als gevolg van trombose of operatie van bloedvaten)
 • traumatisch oedeem (na een ongeval)
 • oedeem na operaties (bijvoorbeeld na plaatsing heup- of knieprothese)

De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

 • Manuele lymfedrainage
  Een specifieke, rustige en zachte massagetechniek om de transportcapaciteit van het lymfesysteem te verhogen, zodat lymfevocht naar die plaatsen gebracht kan worden waar het vocht wel afgevoerd kan worden.
 • Compressietherapie
  Door middel van het aanleggen van bandages wordt het uittreden van vocht tegengegaan en de lymfeafvoer ondersteund. Op deze manier kan een afname in omvang gerealiseerd worden.
 • Oefentherapie
  Voor het verbeteren van kracht, mobiliteit en conditie. Door een beter functionerende spierpomp wordt het lymfesysteem ondersteund bij de afvoer van vocht.
 • Lymfetaping
  Lymfetaping is een bijzondere vorm van medical taping. In bepaalde situaties kan van deze behandeltechniek gebruik worden gemaakt.
   Lymfetaping   1T6A0358  Manuele lymfedrainage

Het doel van de behandelingen is de gevolgen van oedeem te verminderen en te voorkomen dat het oedeem erger wordt. Met een combinatie van verschillende therapieën kan een oedeem fysiotherapeut werken aan functieherstel. Functieverlies en infectie willen we juist voorkomen. De meeste kans van slagen is om in het beginstadium te beginnen met behandelen. Vroegtijdige herkenning is daarom van groot belang!

Wilt u meer informatie over oedeemtherapie of manuele lymfedrainage neem dan contact op met onze fysiotherapeute gespecialiseerd in oedeemtherapie
Yvonne Smulders : ysmulders@fysiowestsingel.nl  Yvonne Smulders

Lotte van Gerven:  lvangerven@fysiowestsingel.nl Lotte van Gerven
 

Aangesloten bij het Fysiotherapie Netwerk Oncologie:www.fyneon.nlen bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie: www.nvfl.nl

Fyneon      Fyneon-logo-home nieuwe 2016

Maak direct een afspraak

 


Maak direct een afspraak met onze specialisten: