Rugklachten i.r.t. bekken/urine-incontinentie

Wilt u meer informatie?
Wij bellen u terug

  • Bekkenbodemklachten die zich bijvoorbeeld uiten in ongewenst urineverlies bij hoesten, niezen of bij aandrang, verzakkingsklachten, te vaak moeten plassen en problemen met het ophouden van de urine na een prostaatoperatie.
  • Bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap
    en rugklachten in relatie tot de bekken.

Fysiotherapie gericht op bekken behandeld mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen als vrouwen zijn. Veel klachten zijn te verhelpen maar mensen hebben vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Schaamte speelt daarbij een rol. Als ze over die schaamte heen stappen, blijkt het leven weer veel prettiger te worden.

Bekkenpijn bevindt zich laag in de rug, in de billen, bovenbenen, liezen, het stuitje of aan de voorkant bij het schaambot. De term bekkeninstabiliteit werd ook wel gebruikt wanneer er problemen zijn die tijdens de zwangerschap of na de bevalling nog aanwezig zijn.

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken.

Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen op deze gebieden leiden. Pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem of bij het stuitje of schaambeen komt hierbij ook voor. Lage-rug- en bekkenpijn kunnen ook veroorzaakt worden door niet goed functionerende bekken- en bekkenbodemspieren.

Ik kan U - als het nodig is – adviseren over houding, houdingsveranderingen, juist leren aanspannen van spieren, belasting en belastbaarheid, toiletgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Tevens kunnen de spieren rondom het bekken geoefend worden, zodat ze indien nodig krachtiger worden of beter kunnen ontspannen. Indien nodig kunnen pijnpunten behandeld worden

Minette Keijsers, fysiotherapeut rugklachten i.r.t. bekken / urine -incontinentie
 

Bekkentherapie

 

 


Maak direct een afspraak met onze specialist: